Adventin aika on seurakunnan elämässä moninaista.

Kirkkovuodessa eletään ns. pienen paaston aikaa. Missä se näkyy? Eipä taida näkyä muualla kuin jumalanpalveluksessa, jossa liturginen väri on violetti, katumuksen ja itsetutkistelun väri, ja jossa kunnia-vuorolaulu ja sitä seuraava kolminaisuusvirsi jäävät pois. - Samaan aikaan seurakunnassakin vietetään iloista pikkujoulukautta, joululaulut kaikuvat ja jouluruokia on tarjolla.

Yhteiskunnassa ihmiset määrittelevät minuuttaan enemmän kuin milloinkaan muutoin vuoden aikana kuluttamisen, ostamisen ja kauppakeskuksissa viihtymisen kautta (tämän suuntaisen arvion kuulin uutisista erään kaupan asiantuntijan sanomana). Mitenkähän siten tavoitettu sisältö kantaa vastamäissä, mihin siitä on?

Työn, pikkujouluilun ja adventinajan hengellisen sanoman keskellä itse kukin seurakunnassa valmistaa omaa jouluaan - jos valmistaa ja kuinka valmistaa. Henkilökohtaisesti yritän olla ottamatta paineita ja keskittyä siihen, minkä omista lähtökohdistani tunnen tärkeäksi. Tänään on ollut tärkeää leipoa lastenlasten kanssa siirappileipiä eilen yhdessä tehdystä taikinasta. Juuri nyt pienempi leipureista leikkii Heinähattua ja haluaa mennä pesemään hampaansa.

Pirjo