Kaarinan kaupunki käy kuntaliitosneuvotteluja Piikkiön, Paimion ja Sauvon kanssa. Neuvottelujen tulos ratkeaa vasta joskus loppuvuodesta. Mahdollinen kuntaliitos koskee suoraan myös kuntien alueella olevia seurakuntia. Kirkkolain mukaan saman kunnan alueella olevien seurakuntien on muodostettava seurakuntayhtymä. Tietysti on myös mahdollista, että kunnan alueella on vain yksi seurakunta.

Kuntaliitosselvityksessä on mukana yhtä monta seurakuntaa kuin kuntaakin: Kaarina, Piikkiö, Paimio ja Sauvo-Karuna. Kaarina on yksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän muodostavista seurakunnista. Nykyisellään seurakuntayhtymä on vapaaehtoinen. Vanha Kaarinan seurakunta jaettiin 1990-luvun alussa siten, että silloisen Kaarinan kunnan puolella olevasta osasta seurakuntaa tuli Kaarinan seurakunta. Turun puolelle jäänyt osa seurakuntaa sai nimen Katariinanseurakunta. Seurakuntayhtymä ei siis enää olisi ollut pakollinen: Kaarina voisi olla oma seurakuntansa.

Piikkiö, Paimio ja Sauvo-Karuna ovat nykyisellään kukin itsenäisiä seurakuntia. Ne kaikki kuuluvat Paimion rovastikuntaan ja Turun arkkihiippakunnan piispan alueeseen. Kaarina puolestaan kuuluu Turun rovastikuntaan ja hiippakunnallisesti arkkipiispan alueeseen.

Kuntaliitoksen toteutuminen merkitsisi seurakunnille ainakin seuraavia mahdollisuuksia järjestäytyä uudelleen saman kunnan alueella:

Mallissa A säilytetään Turun ja Kaarinan seurakuntaytymä. Vaihtoehto 1) Piikkiön, Paimion ja Sauvo-Karunan seurakunnat liittyvät Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään. Kaarina pysyy yhtymässä, ja tulevan kaupungin alueella on neljä seurakuntaa. 2) Uuden kaupungin alueelle muodostetaan yksi seurakunta, joka on edelleen osa seurakuntayhtymää. 3) Seurakuntayhtymään kuuluvan yhden seurakunnan sisällä entiset seurakunnat voivat muodostaa kappeliseurakuntia. Seurakunnista yksi voi olla emäseurakunta, muut kappeleita, tai ilmeisesti kaikki  neljä kappeleita.

Mallissa B puretaan Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Se on iso prosessi. Vaihtoehto 1) Seurakunnat voivat keskenään perustaa uuden seurakuntayhtymän ja sopia perussäännön avulla yhteisistä tehtävistä. Vaihtoehto 2) Seurakunnat voivat päättää olla yksi seurakunta joko kappeleilla tai ilman.

Tässä olen kuvaillut vain eri vaihtoehtoja, en vielä yhtään pohtinut niiden seurauksia, hyviä tai huonoja puolia. Mielestäni kuntalaisten ja seurakuntalaisten on kuitenkin hyvä tietää mahdollisten kuntaliitosselvitysten vaikutus seurakuntapuolella.

Elämä ei käy yksitoikkoiseksi. Haasteita riittää.

Pirjo