Kaarinan seurakunnassa on parikymmentä palkattua viranhaltijaa, joiden työpanos on kokoaikaisesti rakentamassa seurakuntaa. Tällä työllä ei saada aikaan kuin osa siitä, mitä seurakunnassa tapahtuu. Vapaaehtoisia ahertaa päivästä toiseen eri puolilla seurakuntaa, osittain täysin itsenäisesti, osittain yhdessä työntekijöiden kanssa.

 

Vapaaehtoisten tehtävät ovat monenlaisia. Kaikkein suurimmat vapaaehtoisjoukot ovat rippikoulun isoset, kuorolaiset, keittiövapaaehtoiset, yhteisvastuukerääjät ja lähetyspiiriläiset. Lisäksi on paljon muita vapaaehtoisia, joiden tehtävä on aivan yhtä tärkeä kuin edellistenkin. Välillä räätälöidään mittatilauksesta tehtäviä ihmisille, joita eivät kiinnosta jo olemassa olevat tehtävät. Kaikki lähimmäisyys, jota toteutamme omassa arjessamme, on sekin eräänlaista vapaaehtoistyötä. Organisoidussa työssä tunnet kuuluvasi suurempaan joukkoon, sinulla on eräänlainen työyhteisö.


Seurakunnassamme ei tarjottaisi kahvia kovin usein, jos tarjoilut olisivat palkatun henkilökunnan toteuttamia. Sillä aikaa kun seurakunta ja työntekijät istuvat sunnuntaina kirkossa jumalanpalveluksessa, emännät laittavat kahvia tarjolle keittiössä ja seurakuntasalissa. Kaarinasta ei lähtisi yhteisvastuukeräyksen kohteisiin maailmalle montaakaan euroa, jos keräyksen organisointi ja toteutus olisivat pelkästään työntekijöiden vastuulla.


Meillä on ollut onni saada paljon vapaaehtoisia. Yhdelle ei tule vuoro liian usein. Kuitenkin etsimme jatkuvasti lisää keittiövapaaehtoisia ja yhteisvastuukerääjiä. Näin mahdollisimman moni voisi olla mukana yhteisessä työssä ja saada talkootyöstä voimaa tavalliseen arkielämäänsä. Toimiminen seurakunnan vapaaehtoisena on monelle ihmiselle elämäntehtävä.


Jos sinulla on aikaa vaikkapa neljä tuntia lukukaudessa, voit ottaa yhteyttä seurakuntamme työntekijöihin ja kertoa, miten haluaisit olla mukana rakentamassa yhteistä seurakuntaamme. Nykyisin monikaan ei halua sitoutua mihinkään tehtävään kovin pitkäksi aikaa ja säännöllisesti. Siksi pyrimme siihen, että avustajia on riittävästi, ettei kenenkään selkä katkea liian suuresta vastuusta. Kirkko kouluttaa ja perehdyttää vapaaehtoisensa tehtäviinsä.


Tärkeä osa vapaaehtoistyötä on myös vapaaehtoisten muistaminen ja virkistäminen. Hyvin palvellutta väkeä viedään välillä retkelle tai järjestetään kiitosjuhlia. Näissä tilaisuuksissa viimeistään huomaa, kuinka tärkeiksi ihmiset ovat tulleet toisilleen työskennellessään yhdessä. Yhteisen tehtävän kautta moni on saanut itselleen sydänystävän.

 

Kaisa Rauma
Kaarinan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä
[email protected]

Kaarina-lehdessä 6.2.2008