Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen Poika, rakastatko sinä minua… ?"
Joh. 21:15

Jeesus esittää Pietarille kysymyksen, joka on kuin rippikoulun loppukokeen vaikein tehtävä. Kysymys toistetaan kolme kertaa. Yhä uudelleen esitetty kysymys saa Pietarin epävarmaksi. Suomenkielinen teksti ei kuitenkaan kerro aivan kaikkea. Alkuperäinen, kreikankielinen teksti, osoittaa paremmin mistä on kyse.

Jeesus käyttää sanaa "agapaoo". Se on voimakkain rakkauta merkitsevä sana. Sitä käytetään puhuttaessa Jumalan rakkaudesta. Pietari vastaa rakastavansa, mutta käyttääkin sanaa "fileoo". Se tarkoittaa tykkäämistä tai pitämistä. Se on paljon laimeampi sana rakkaudesta. Kolmannella kerralla kysyessään Jeesus laskeutuu Pietarin tasolle ja käyttääkin sanaa "fileoo". Pietari tulee surulliseksi. Ehkä hän ymmärsi että Jeesus näki hänen sisimpäänsä ja tiesi miten paljon epävarmuutta Pietarissa oli. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, Pietari sai Jeesukselta suuren tehtävän. Hänestä tuli Jeesuksen työn jatkaja, seurakunnan johtaja.

Me olemme usein varmoja itsestämme ja ehdottomia mielipiteissämme. Mutta mitä enemmän kompuroimme elämässä, sitä epävarmemmiksi tulemme. Kun Jeesus kysyy: "rakastatko sinä minua?" hän laittaa meidät testiin. Uskallammeko luopua omasta varmuudestamme ja myöntää, että Jumala tietää parhaiten mikä meille on hyväksi?

Terhi Laakkonen

seurakuntapastori