Laulussa näin lauletaan. Elämä itse, sen mahdollisuudet, sen diversiteetti, eikö vain, ole sinun ja minun elämäntarinamme takana. ”Jokainen ihminen on laulunarvoinen”, lauloi Veikko Lavi. ”Elämä on ihanaa kun sen oikein oivaltaa ja lentää siivin valkein niin kuin joutsen” lauloi taas puolestaan mm. Rautavaara. Kaikki laulut kertovat elämästä, eiväthän laulut voi olla siitä kertomatta; ei laulua ilman elämää. Elämää on kyllä ilman lauluakin. Sanoihan Descartes-vainaa kuolemattomasti: ”Ajattelen, olen siis olemassa. ” Elämä on minussa.

Kreikankielen sana Bios tarkoittaa fyysistä elämää soluineen kaikkineen. Kukapa ei tähän elämään uskoisi; pakkohan se on kun peilin edessä harjaa hampaitaan joka aamu. Bios on yksi elämän tasoista, yksi näkökulma olemiseemme.

Kristitylle ei elämän salaisuus aukene Bioksesta, luonnosta, soluista ja atomeista. Raamatun lähtökohta on: ”Alussa oli Sana.”  Kristillinen elämän sanajärjestys on: Theos, Logos ja Bios.  Jumala, Sana ja Elämä. ”Alussa Jumala loi…”.

Onko siis ihmislapsi pelkkää biosta bioksen päälle vai Jumalan kuva. Yllätys, yllätys: ”Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.” 1. Moos. 1:27. Vaikka moni väittääkin polveutuvansa apinoista, on siinä mm. se ongelma, että apinat edelleen vaikenevat (mitä sanoihin tulee) sujuvasti suomeksi, savoksi ja kaikilla muillakin kielillä. Mm. kyky ilmentää ajatuksiaan sanoilla, lauseilla, puheella erottaa ihmisen vastaansanomattomasti muusta luomakunnasta.

Johanneksen evankeliumin Sana, Logos tarkoitti kreikkalaisille sekä sanaa että järkeä. ” Jumala sanoi: Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme… 1 Moos. 1: 26. Jumala kutsui ihmisen olemaan, olemassaoloon Jumalan kuvana, ei siis minä tahansa oliona, joka on biosta bioksen päälle. Tästä on kysymys ihmiselämässä Pyhän kirjan mukaan: Jumalan kuvana olemisesta ja elämisestä. Tässä on henki ennen materiaa, mind over matter.

Jorma Pesonen 
kappalainen                  
saarnaa Merellisessä jumalanpalveluksessa Kuusiston linnanraunioilla 8.6. klo 12