Terveisiä Mikkelistä ja Helsingistä!

Piispainkokous, johon kuuluu piispojen lisäksi mm. yksi pappisasessori jokaisesta hiippakunnasta (syy, miksi minä olin siellä), antoi selonteon erilaisten virkanäkemysten aiheuttamien ongelmien hoitamiseksi työyhteisössä. Kysymyksessä on selkokielellä sanottuna naispappeuden vastustajien ja sen eli kirkon virallisen virkanäkemyksen hyväksyjien yhteistyöstä tai sen puutteesta seurakunnissa. Kirkolla on vain yksi käsitys pappisvirasta - että kyseinen virka ei ole sukupuoleen sidottu. Kun kirkossa on tämä ratkaisu tehty, tulee kaikkien elää ja toimia sen mukaisesti. Eli - minun on suostuttava kaikkien viran edellyttämien tehtävien hoitamiseen yhteistyössä sellaisen henkilön kanssa, joka ei minun pappeuttani hyväksy. Ehtoollisen nauttiminen ei kuitenkaan ole virkatehtävä, sen toimittaminen puolestaan on. Vastaavasti työntekijän, jonka vakaumusta vastaan naisten pappeus on, tulee vakaumuksestaan huolimatta tehdä virkatehtävänsä papiksi vihityn naisen tai tämän periaatteen hyväksyvän henkilön kanssa. - Jotkut ns. vanhan virkakäsityksen omaavat ovat jo ilmoittaneet, etteivät piispainkokouksen selonteon tai yhteiskunnassa hyväksyttyjen lakienkaan (mm. tasa-arvolaki) tähden suostu esim. jumalanpalveluksessa yhteistyöhön naispuolisen papin kanssa. Piispainkokouksen selonteon henki on, että asioita pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti pastoraalisten keskustelujen ja piispallisen ohjauksen avulla kirkon ykseyttä vaalien. Mikäli em. toimet eivät riitä, saatetaan joutua turvautumaan virkatehtävien laiminlyömisestä johtuvien seuraamusten käyttöön ottamiseen.

Kaarinan seurakunnassa on tässä asiassa sattuneesta syystä rauhallista niinkuin useimmissa seurakunnissa. - Aika näyttää, millaisia ratkaisuja kaikkiaan on edessä. Muutoin - Mikkeli on kaunis ja luonnonläheinen kaupunki. Minulla oli lenkkkivarusteet mukana. Pääsin nauttimaan aikaisina aamutunteina kaupungin keskustan tuntumassa olevan luonnonsuojelualueen rauhasta.

Eilen aamulla heräsin Helsingin keskustassa. Ei muuta kuin lenkkivarusteet päälle ja rautatieaseman kautta kiertämään Töölönlahtea. Kaunista oli sielläkin, vaikak eri tavalla kuin Mikkelissä. Eilinen kokous Helsingissä käsitteli kirkon kannanottoa parisuhdekysymyksiin: voiko parisuhteen rekisteröinyt henkilö olla kirkon työntekijä ja pitäisikö kirkon laatia kaava rekisteröidyn parisuhteen siunaamista varten. Edessä on pitkä ja kivinen tie...

Mutta tänään virkatehtäviini kuuluu ottaa vastaan seurakuntavaalien valitsijayhdistysten asiakirjoja. Toivottavasti saamme paljon ehdokkaita seurakunnan luottamushenkilöiksi.

Pirjo