Kaarinan seurakunnassa pidettiin huhtikuun lopulla piispantarkastus. Siihen valmistauduttiin tarkastelemalla seurakunnan toiminnan eri osa-alueita.

 

Työ vanhusten parissa on sekin muutoksen alainen, sillä 75 vuotta täyttäneiden määrä kaksinkertaistuu tulevien kahdenkymmenen vuoden aikana.  Uutta haastetta antavat myös erilaisten muistisairauksien lisääntyminen rajusti vanhusten keskuudessa.

Kaarinan seurakunnassa on perinteenä, että työntekijät tekevät onnittelukäynnin 75, 80, 85 ja 90 vuotta täyttävien seurakunnan jäsenten luona, jos se heille sopii. Yli 90-vuotiaita onnitellaan joka vuosi. Monille kotona asuville tämä tapaaminen, vaikkakin toistuvana ja toivottuna, on ainoa kontakti seurakuntaan. Jotkut vanhukset ovat kertoneet, että edellisestä tapaamisesta papin kanssa on kulunut vuosikymmeniä.


Kaarinan palvelutaloissa seurakunta järjestää säännöllisesti hartaushetkiä, joten asukkaiden ja päivähoidettavien on mahdollista sitä kautta osallistua seurakunnan tapahtumiin. Palvelutalot ja seurakunta järjestävät yhteistyönä myös jumalanpalveluksia Kuusiston kirkossa. Palvelutalojen asukkaille järjestettävät kirkkokäynnit ovat vanhusten keskuudessa suosittuja. Ne vain vaativat kuljetusjärjestelyt, saattaja- ja hoitajapalvelut ollakseen myös turvallisia.

Ikäihmiset ovat usein melko "nurkkakuntaisia", eikä oman asuinalueen ulkopuolelle mielellään lähdetä. Tuttuus on turvallisuutta. Ainakin Littoisten alueella olisi mahdollista kokeilla tilaisuuksien järjestämistä Littoisten seurakuntatalolla. Myös vanhassa Tehtaankirkossa voisi järjestää enemmän tilaisuuksia yhdessä Liedon toimijoiden kanssa. Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet täyttävät tämänkin pikkukirkon kahtena iltana.

Jo kauan ennen kuin omaishoitajista puhuttiin asetuksissa ja lakiteksteissä, Kaarinan diakonit järjestivät omaishoitajakoulutusta. Seurakunnassa kokoontui pienryhmiä, joihin uuteen elämäntilanteeseen yllättäen ja tahtomattaan joutuneet omaishoitajat saattoivat kokoontua saadakseen tietoa ja voidakseen kertoa omasta ahdistuksestaan ja uupumuksestaan. Edelleenkin perustetaan uusia ryhmiä, ja kokoonnutaan suurellakin joukolla yhteen voimavaroja keräämään. Sekä hoidettavat että hoitajat odottavat jokavuotista pidennettyä viikonloppua Sinapin leirikeskuksessa. Seurakunnan ja omaishoitokeskus Visiitin yhteistyö jo suunnitteluvaiheessa on ollut tiivistä ja tarpeellista.


Kaarinassakin asuu paljon vanhuksia, jotka eivät pysty osallistumaan yhteisiin tilaisuuksiin. Seurakunnan toimijoiden rajallinen lukumäärä ja työaika eivät juurikaan mahdollista kotikäyntejä yksinasuvien luona. Paikallisten tapahtumien, kuljetuspalvelujen ja saattajien lisääminen toisi mahdollisuuden yhä useammille osallistua seurakunnan monipuolisiin toimintoihin. Seurakunnassa toimii joukko aktiivisia, hyväkuntoisia varsin iäkkäitäkin henkilöitä vapaaehtoisina avustajina. Heitä pitäisi vain löytyä nuoremmistakin ikäluokista.


 

Sirpa Hyppönen

Kaarinan seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkovaltuuston jäsen


free stats