"Mutta Herra vastasi: "Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois." Luuk. 10:41-42

Sain juuri sähköpostin tuttavaltani. Hän pahoitteli, ettei matkansa takia ollut aikaisemmin kyennyt vastaamaan viestiini. Hän kertoi, että voimakas myrsky ei ollut tuhonnut mitään, kaikki oli turvallisesti ennallaan. Olin huojentunut tiedosta. Jos oikein muistan, niin jo filosofi Immanuel Kantista alkaen jotkut filosofit ovat kuvanneet ihmistä myös "huoltakantavana ihmisenä". Alati toistuva arkemme saanee meidät vakuuttumaaan, etteivät filosofit ihan väärässäkään ole.

Kaipaamamme olotilan voisi tiivistää englantilaiseen lausahdukseen "no worries", ei huolia. Ns. "onnellisuustutkimuksissa" yleensä aina todetaan, etteivät esimerkiksi raha, mannut, mammona, asema ja arvostus tee ihmistä onnelliseksi. Päinvastoin esimerkiksi huoli omaisuuden säilymisestä ja lisäämisestä stressaa ja huolestuttaa. Jos me kiinnitämme "sisäisen ihmisemme" tämän maailmanajan voimiin ja todellisuuksiin, huolet ovat melkein taattuja.

Martta, Marian sisko, huolehti ja hätäili halutessaan osoittaa vieraanvaraisuutta Jeesukselle. Maria sen sijaan asettui Jeesuksen jalkojen juureen kuuntelemaan hänen puhettaan ja opetustaan. Maria oli valinnut hyvän osan. Koskien ihmisen osaa tässä maailmanajassa Jeesus sanoo: "Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin (maallisen elämän tarpeet)" Matt.6:33.

Ihmisen hyvää osaa hahmottavat virren 397 sanat: "Kun on turva Jumalassa, turvassa on paremmassa, kuin on tähti taivahalla, lintu emon siiven alla. Käyköön myöten taikka vastaan, eipä Isä hylkää lastaan. Herra ohjaa parhaaksemme, kaikki vaiheet päiviemme."

Kappalainen Jorma Pesonen
saarnaa Kaarinan kirkossa 31.8. klo 10