"Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre." Matt. 13:44


Morbackaan tuli Talonvahti. Hänen kanssaan kävelimme keväisen kukkivassa puutarhassa ja osuimme pienelle peltopalstalle. Pelto kasvoi rikkaruohoa. Yhdestä nurkasta Talonvahti oli ehtinyt kitkeä rikkakasveja. Siinä lojui pieni, musta kumitiivisteen pala. "Tässä on löytämäni aarre", sanoi Talonvahti.

Jeesus sanoo taivasten valtakunnan olevan kuin peltoon kätketty aarre. Se on piilossa ihmissilmiltä, ellei sitä etsitä ja kaiveta esiin. Se on olemassa, vaikka ihminen ei koskaan löytäisi sitä. Vain löytämällä kätketyn aarteen ihminen voi iloita ja nauttia siitä. Muuten aarteen avaamat rikkaudet jäävät käyttämättä.

Kuten peltoon kätketty aarre vaatii esiin tullakseen työtä ja vaivaa, myös valtakunnan löytäminen edellyttää etsimistä. Ihmisen on mentävä paikkaan, josta aarteen voi löytää. Pellossa on kaikenlaista rojua, joten aarre on löytämisen jälkeen erotettava muusta tavarasta. Tämä ei ole aina helppoa, sillä aarre voi olla niin saven peitossa, että vain tarkkaavainen silmä erottaa sen tavallisesta savipaakusta. Aarretta etsivä mieli auttaa näkemään ulkoisten seikkojen läpi itse aarteen.

"Tämä on löytämäni aarre", sanoi Talonvahti. Nauroimme iloisesti.

Sinikka Tuori
Morbackassa asuva teologian harjoittelija saarnaa 25.5. klo 10 Kaarinan kirkossa